Logo

Описание

Ако искате да си починете там, където времето е спряло, това място със сигурност е Жеравна. Няма да видите забързани за работа или за където и да е хора. Животът си тече с характерното за планинските села спокойствие. Жеравненци са някак си "над нещата" - вероятен остатък от чорбаджийското минало на Жеравна.

Къщата с лозницата в Жеравна предлага домашен уют и условия за незабравим отдих, съчетани с най-доброто ценово предложение.

 История на къщата

   Обвеяна в легенди за съкровища и хайдути, 300 годишната къща е пренесла през вековете традиционната атмосфера на българския дом от епохата на Възраждането. Една от най-старите къщи в Жеравна, реставрирана с любов и майсторство, къщата дава възможност да се насладите на уюта и спокойствието на патриархалния бит, ползвайки всички удобства на забързаното ни съвремие.

   Намира в село Жеравна - най-големият и добре запазен архитектурен резерват в България. Къщата е в махалата "Горни край" - най-атрактивната част на селото, с най-красиви и добре запазени възрожденски къщи.

Къщата е много стара, предвъзрожденска, едноетажна.

 При преустройството в къща за гости, са запазени максимално всички дървени, ръчно изработени елементи - врати, долапи, тавани, дюшемета и камини. Съхранен е и автентичният иконостас.

 

 Условия за настаняване

   Гостоприемните домакини ще Ви предложат четири чисти и уютни стаи, обзаведени със старинни мебели и телевизори. Две от стаите са със собствен санитарен възел, а останалите две са с общ. Къщата разполага със собствена хидрофорна инсталация, която гарантира непрекъснато подаване на питейна вода.  В механата, която е само на Ваше разположение, може да опитате традиционните жеравненски специалитети.

В механата, която е само на Ваше разположение, може да опитате традиционните жеравненски специалитети.

 Дворът на къщата е оформен с кътове, където всеки може да се усамоти за приятен разговор, вечеря или просто да почете любимо четиво. Чардакът и каменната маса под лозницата могат да се превърнат в предпочитано място за сутрешна закуска, обяд или незабравимо прекарване в прохладните летни вечери.

 Да намерите място за паркиране по тесните калдъръмени улички на Жеравна е чудо – истинско удобство е възможността да паркирате до три автомобила в двора на къщата.

 “Къщата с лозницата” и съседната "Хаджигергева къща” се стопанисват от едни и същи любезни домакини, което дава възможност за настаняване и на голяма група гости.

 

Къщата е снабдена с WiFi Интернет!

 

Наемна цена:                                                                                   

Период от / до

Цена за ден

Минимален престой

Целогодишно

160 лева

2 дни

 Цените не важат за дните на национални и официални празници!!!

Цената включва:

Наем за цялата вила

Почистване на вилата и смяна на спалното бельо
Всички режийни разходи
Оказване на помощ от собственика /отговорника/ при необходимост

Резервация:

Капаро в размер на 50% от общата наемна цена, по банков път

Остатъка от наемна цена - 50% се заплаща в деня на настаняване

Забележка:

Настаняване в деня на пристигане: след  14:00 часа

Освобождаване в деня на заминаване: до 10:00 часа


Отстъпки: 

За по дългосрочен престой възможност за договаряне!

 

 

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Жеравна се намира в Източна Стара планина, близо до град Котел. Селото е най-големият архитектурен резерват в България, със запазени над 200 дървени къщи, строени преди и по време на Възраждането. Жеравна се намира на удобно за пътуване място, само на 32 км от "Петолъчката" на пътя София-Бургас. Пътищата са в много добро състояние, а през зимата редовно се почистват от снега (когато има такъв). Мекият зимен климат изключва възможността за блокиране на транспорта за повече от 24 часа. Разстоянията до Сливен, Бургас, Варна и София са съответно 48, 110, 184 и 333 км.

 

 

Жеравна се намира в 100% екологично чист район. В гората и по ливадите виреят десетки видове ценни лечебни билки, диви плодове и гъби. В микроязовира до селото има шаран, костур, каракуда и бабушка. В река "Котлешница" се въдят кефал, черна мряна и пъстърва.